July 17, 2011

Nak Wujudkan Daulah Kita Perlu Ada Wasillah

Dengan nama Allah yang maha pemurah ladi maha megasihani..
ana mengerakkan jari jemari ana tuk berkongsi pengalama yang telah ana lalui di ari minggu bru2 ni.
baru baru ini ana ada mengikuti program ISK(Ini Sejarah Kita) anjuran NGO IKRAM.tujuan sebenarnya adalah tuk bertemu dgn sahabat2 ana yg mmg dh sekian lama teringin tuk berjumpa, alhamdulillah Allah mengizinka rancangan kmi tuk bertemu dlm progrm trsebut krna slh seorg dripada kmi trlibt dlm prgram ni so ana pun ikutla nk jumpa sahabat tercinta punya pasal.Alhamdulillah ana x di sia siakan dlm prgram ini krn ana telah di hidangkan dengan pengisian2 yang mantop oleh nakibah yang comel dan kelaka....

 pengisian program ini ada mengatakan bahawa ummat islam zaman sekarang telah kembali seperti di zaman pemulaan islam disebarkan di mekah dimana islam disebarkan secara tersembunyi dan pda ktika itu kita x punyai daulah(negara) , x punyai Tamadun  apa yang kita ada hnyalah dakwah semata mata ... sama lh dgn kta skrg negar islam hnya pda nma tpi isinya jauh dri islam.
dan sekarang ni  kita terpaksa bertaktih semula tuk mewujudkan kembali kegemilangan kita sperti yang telah dikecapi pada zaman umayyah dan  zaman Abbasiah, pada ketika itu umat islam telah menguasai semua bidang ilmu sehinga kita menjadi sumber rujukan seluruh dunia... ana yakin ramai yg mmg sdh maklum dgn semua ni, cuma ana  trfikir  tuk kita wujudkan daulah kta perlu terlebih dahulu mempunyai wasilah, 

jika kita lihat zaman pemulaan islam di mekah, Rasulullah dan para sahabat mengalami kesukaran untuk menyebarkan islam bahkan tuk mengamalkan islam trpaksa dalam keadan sembuyi. Apabila Allah menganugerahkan madinah sbagai daulah(negara) kpada umat islam pada ketika itu dakwah menjadi semakin meluas, dan di situlah bermulanya zaman kegemilangan islam. tuk meluaskan kuasa dan pengaruh rasulullah mengunakan wasilah peperangan dengan musuh2 islam.

dalam situasi umat islam sekarang bagaimana tuk kita membawa kembali kegemilangan islam seperti yang telah di capai oleh umat islam dahulu, terlebih dahulu kita memerlukan sebuah negara islam yang betul betul mencerminkan negara islam, bukan negara yang hanya islam atas dasar nama tapi perlembagaan, undang undang, ekonomi serta cara hidup jauh dari islam.

bak kata nakibah dalm program ISK yang lalu, kita harus wujudkan sebuah negara yang betul betul mencerminkan islam agar menjadi testimoni kepada negara yang bukan islam, tuk mempromosikan keberkesanan dan kejayaan negara yang benar2 melaksanakan sistem islam.

tuk merialisasikannya, kita harus mempunyai wasilah ataupun cara atau jalan agar kita dapat menguasai sesebuah negara. kita harus bersatu dan berkerja di bawah satu parti yang boleh bertanding tuk merampas kuasa pimpinan tertingi negara agar kita boleh merombak, dan mengantikan undang undang dan semua dasar dasar negara mengikut kertas kerja yang telah tersedia di dalam Al quran nu karim.

kita x boleh hnya menjalankan kerja kerja dakwah namun kta tidak mahu ambil kisah akan siapa dan bagaimana negara di perintah... kita perlukan ramai suara orang yang faqih dan alim mgnai islam tuk berada dalam sistem pemerintahan agar puak puak yang kurang faqih dan alim tidak melaksanakan undg2 atau dasar2 dlam negara dengan sewenag wenagnya tanpa merujuk kepada Al quran dan hadits 

jika kita x cuba dan berusaha tuk memiliki kuasa dalam pemerintahan ibarat kita menyuci jalan raya dengan mengunakan paip yang bersaiz  3 inci dan musuh islam menyimbah kotoran  dari atas dengan mengunakan paip 300 inci.
mampukah kita tuk menyuci pemikiran manusia dengan mengunakan sumber yang terhad, sedangkan hidanga bahan2 yg blh merosakn  pemikiran  manusia agar jauh dri islam melalui sumber yang begitu meluas.. kta x dpt menghalang krna kta x mmpunyai kuas.
alangkah kuatnya kita jka kesemua NGO2 yang ada yang bermatlamatkan islam  berada dalam satu parti bersama2 mengembleng tenaga dan akal tuk mewujudkan DAULAH IMPIAN kita, semoga kita tidak tidak lahir sebagi sisa sisa dunia.. kita harus lahir sebagai isi dunia yang dapat membuahkan manfaat kepada umat islam. semoga hidup kita tidak hanya lahir tuk memenuhi fitrah kejadiah sahaja..kita harus mewarnai kecerian hidup kita dengan lakaran2 perjuangan yang bermatlamatkan keredhaan Allah... semoga pulang kita nati bukan dengan tangan kosong.

No comments:

Post a Comment